Hjälmare Kanal & Lerins Sandgrund

m Frödings minnesgård Alster & Konst på Hög

Nyhet 2021! För alla kanal- och konstälskare!
4-dagarsresa
Avresa 28/6

Denna resa tar dig igenom vårt sommarfagra land och bjuder på skön natur, spektakulär konst, gediget hantverk och sist men inte minst Lars Lerins konst! 

Program

Dag 1
Efter uppsamling åker vi vidare norrut på E6 och stannar för förmiddagskaffe innan vi skiftar över till E4. I Ödeshög stannar vi för lunch och fortsätter mot Kvarntorps "Konst på Hög", ett 100 m högt industriminne med konstinstallationer. Här möter vi Lars Lerin sittandes på en parkbänk, givetvis allt i plast. Vi fortsätter till Örebro, som ligger på båda sidor av Svartån och checkar in på centrala hotell Scandic Örebro. Stadens sevärdheter Örebro Slott, gamla stadsdelen Wadköping och Behrn Arena ligger på bekvämt promenadavstånd. Middag.

Dag 2
Efter en morgon med god Scandic-frukost åker vi till färjeläget i Örebro där M/S Lagerbjelke ligger och väntar. Hjälmare Kanal förbinder Hjälmaren med Arbogaån och byggdes 1623-1639 för att underlätta transport av järn, spannmål och virke mellan bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är Sveriges äldsta byggda vattenväg och är 14 km lång med nio handdragna slussar som lyfter hela 21 meter mellan Mälaren och Hjälmaren. Den är mycket vacker och omväxlande. Förutom slussar ser vi vackra jordbrukslandskap, små sjöar och den trolska Bergskanalen som ligger insprängd i urskogen. Under turen får vi även en sjötur på Hjälmaren, Svartån och Örebro Kanal och sluss. Ombord serveras vi förmiddagskaffe med bulle och njuter av god, ombordlagad lunch. Efter ca 5 h på "sjön" kommer vi fram till Arboga/Hjälmare docka där vår buss väntar för att ta oss tillbaka till Örebro och vårt hotell. Middag.
Dag 3
Idag åker vi västerut mot Värmland och stannar på Frödings minnesgård Alster. En visning inleder besöket därefter serveras lunch i det trevliga herrgårdscaféet. Sedan finns tid för egna upptäckter i Herrgårdsbutiken, Slöjdens Hus eller utomhus i trädgårdsparkens bigård.
Vi fortsätter till Lars Lerins Sandgrund, den fina konsthallen som invigdes 2012. Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister och har även gett ut ett femtiotal böcker i text och bild. I teveprogrammen "Vänligen Lars Lerin" och "Lerins lärlingar" har vi lärt känna en lågmäld och varm person och vårt besök börjar med en 40 minuters rundvisning innan vi på egen hand får stifta bekantskap med hans fina konstsamling. Har vi tur kanske Lerin själv står i caféet just den här dagen! Uppfyllda av allt vackert åker vi tillbaka till Scandic Hotel Örebro. Middag.

Dag 4
Efter utcheckning åker vi söderut mot Skåneland och väljer den vackra västkustvägen. Vi stannar för lunch och eftermiddagskaffe längs resvägen. Vi är åter på respektive avstigningsplatser tidig kväll efter en upplevelserik resa med vacker natur, spännande levnadsöden och fin konst!

Pris 4895:-

I resans pris ingår: Bussresa, 3 nätter i dubbelrum inkl halvpension, utflykter, inträden, förmiddagskaffe med bulle på kanalturen och 2 luncher enligt program samt reseledare.

Enkelrumstillägg: 950:-


Med reservation för prisändringar samt omkastning i programmet.

Bokning

Ring 0411 - 52 41 75 eller boka här!Bra att veta
Kontant betalning för köp ombord på bussen (SEK).
Bagagevikt 40 kg/person