Inlandsbanan & Höga Kusten

Med bl a Döda Fallet, Skuleberget, Frösön & Ystegårn
6-dagarsresa
Avresa 11/8

Upplev Sveriges natur när den är som vackrast! En väldigt innehållsrik resa med besök på Zorngården i Mora, det imponerande Döda Fallet och Thailändska Paviljongen, den vackra Frösön, Naturum Höga Kusten och Skuleberget. Dessutom visningsträdgården Villa Fraxinus där vi även äter en god lunch, Hälsingegården "Ystegårn", Höga Kusten-bron samt den fantastiska Inlandsbanan!

Program

Dag 1
Efter uppsamling följer vi E4:an, stannar för förmiddagskaffe och fortsätter sedan mot Jönköping. Vi kör längs Vätterns glittrande vatten och gör ett stopp för lunch på vår väg norrut genom Örebro och Ludvika. Framme i Falun checkar vi in för övernattning och middag på Scandic Lugnet.

Dag 2
Vi fortsätter vår resa och gör ett besök hos dalahästtillverkningen i Nusnäs, innan vi kommer fram till Mora. Efter lunch på egen hand, får vi en guidad rundvisning på Zorngården, Anders Zorns hem. På eftermiddagen stiger vi ombord på Inlandsbanan. Hela Inlandsbanan sträcker sig från Gällivare i norr till Kristinehamn i söder, 130 mil! Den började byggas redan 1907 men det skulle ta 30 år innan den blev färdig. Vid den tiden hade redan bussar och bilar gjort sitt intåg och tåget var inte längre det främsta transportsättet. Idag är det en av Sveriges största sevärdheter som sträcker sig över mer än halva vårt rike! Medan tåget rullar mot Östersund, njuter vi av vår vackra natur och på Åsarna Skicenter stannar tåget för middag (ingår). Kl 20.30 är tåget framme i Östersund och vår buss hämtar oss och kör oss till Hotell Östersund där vi övernattar.

Dag 3
Frukost och utcheckning. Innan vi lämnar Östersund, åker vi ut på Frösön och besöker den vackra kyrkan. Resan fortsätter sedan till den Thailändska Paviljongen som uppfördes till minne av Kung Chulalongkorns besök i Sverige på slutet av 1800-talet. Det är en magisk plats och den enda thailändska paviljongen i världen som ligger utanför Thailand! Vi åker sedan vidare till Döda Fallet. 1796 tömdes Ragundasjön och en förödande flodvåg forsade fram. På bara fyra timmar förändrades landskapet och det storslagna vattenfallet Storforsen blev Döda Fallet. På kvällen checkar vi in på First Hotel Kramm i Kramfors för två nätter. Middag.

Dag 4
Idag gör vi en utflykt längs vår östkust och börjar med ett stopp vid Ådalen. Det var här som ett demonstrationståg av strejkande arbetare våren 1931, fick ett tragiskt slut då inkallad militär öppnade eld och sköt fem personer till döds. Vi fortsätter sedan till Villa Fraxinus, en otrolig visningsträdgård med blommor, dammar och växter som blir ett med naturen! Besöket här avslutas med en god lunch (ingår i resans pris). Färden går vidare till Skuleberget som ligger i världsnaturarvet Höga Kusten och är ett viktigt landmärke i det ångermanländska landskapet. Här kan den som vill gå upp ca 600 meter på en stig och därifrån få en fantastisk utsikt över Höga Kusten! Därefter åker vi till Naturum som har en spännande och färgsprakande utställning om hur världsarvet Höga Kusten har formats under alla år.
Efter det intressanta besöket, avslutar vi dagen med eftermiddagskaffe från bussen vid den imponerande Höga Kusten-bron, hängbron över Ångermanälven. Den invigdes av kungen 1997 och var Sveriges högsta byggnadsverk fram till Öresundsbron byggdes. Mot kvällen återvänder vi till Kramfors och vårt hotell. Middag.

Dag 5
Frukost och utcheckning. Vi börjar vår resa söderut förbi Sundsvall och gör ett stopp på hälsingegården "Ystegårn". Runt Hudiksvall finns ett kulturminne med ca 1000 så kallade hälsingegårdar varav sju av dom är utsedda till världsarv. Vi får en guidad rundtur på Ystegårn från 1747 där vi får höra berättelser om de män och kvinnor som har räddat gården på olika sätt genom åren. Vi får höra om skandal och sorg men också om allt det vackra. Det var denna gården som användes vid inspelningen av "Hur många lingon finns det i världen?". Vi fortsätter sedan till Uppsala och checkar in för övernattning och middag på Scandic Uplandia.

Dag 6
Vi fortsätter vår resa hemåt och gör lämpliga stopp utmed resvägen för kaffe och lunch. Mot kvällen är vi åter i Skåne efter en oförglömlig resa i vårt vackra land!

Pris 6995:-

I resans pris ingår: Bussresa, 4 nätter i dubbelrum inkl halvpension, 1 natt i dubbelrum inkl frukost, rundvisning Zorngården, Inlandsbanan inkl middag, inträde Thailändska Paviljongen, Döda Fallet och Villa Fraxinus, lunch på Villa Fraxinus, besök på Naturum, guidad rundtur Ystegårn samt reseledare.

Enkelrumstillägg: 1400:-
Frivilligt avbeställningsskydd: 200:-

Med reservation för prisändringar samt omkastning i programmet.

Bokning

Ring 0411 - 52 41 75 eller boka här!


Bra att veta
Kontant betalning för köp ombord på bussen (SEK)
Bagagevikt 40 kg/person