Sri Lanka

En fantastisk rundresa med det bästa Sri Lanka har att erbjuda!
12-dagarsresa
Avresa 24/2 - 2020

Nyhet 2020! Följ med och utforska detta tropiska örike med tusenårig kultur, frodig natur, färgstarkt folkliv och milslånga stränder! Bortom stränderna lockar gröna berg med teplantager och buddhistiska tempel! Vi njuter av det doftrika lankesiska köket, lika spännande vare sig det är ett gatukök eller en lyxrestaurang.
Vi besöker bland annat en tefabrik, en färgstark botanisk trädgård, en doftande kryddträdgård, flera buddhistiska tempel, bestiger Lejonklippan, åker på safari och beundrar de vilda leoparderna och elefanterna och mycket, mycket mer....
Eftersom landet var en brittisk koloni i över 150 år, talar de flesta väldigt bra engelska men självklart har vi egen personal med på hela resan! Vi bor på fantastiska 4-stjärniga hotell!
En semester för alla sinnen!

Program

Dag 1
Bussen hämtar upp på respektive påstigningsplatser och kör oss via Öresundsbron till Kastrup. Efter en mellanlandning flyger vi vidare österut. Vår egen reseledare är med under hela resan och ombord serveras en middag, därefter ges chans till en stunds vila.

Dag 2
Vi blir serverade frukost ombord innan vi landar i Colombo på morgonen och möts av vår svensktalande lokalguide. Dagen börjar med en rundtur i Colombo som är den största staden på Sri Lanka. Här blandas kolonial charm med modernt chict och under rundturen får vi bland annat se World Trade Center tornen, Bank of Ceylon tornet, parlamentshuset, moskén Jami Ul Alfar, paradgatan Galle Face Green som är kantad med palmer - en tropisk version av Hollywood Boulevard och Cinnamon Gardens som förr var kanelodlingar men idag är ett överklassområde med ambassader, ståtliga villor och museer. Mitt i hjärtat av staden ligger sjön Beira Lake med det buddhistiska templet Gangaramaya. Vi får en liten matlåda med snacks och dricka ombord på bussen. På eftermiddagen åker vi vidare till det lilla kustsamhället Mount Lavinia och checkar in på fina Mount Lavinia Hotel. Första kvällen i Sri Lanka samlas vi för en välkomstmiddag med färsk fisk och skaldjur, ackompanjerade av vågornas brus och facklornas varma sken.

Dag 3
Frukost och utcheckning. En spännande dag ligger framför oss! Vi reser inåt landet mot de grönskande högländerna och längs vägen gör vi ett lunchstopp i den lilla orten Kitulgala (ingår i resans pris). Det var här den berömda slutscenen i filmen "Broarna över floden Kwai" spelades in. Mätta och belåtna gör vi ett besök på en teplantage och fabrik där man förädlar te, från färska blad till färdigt te. Vi får lära oss mer om denna populära dryck och får även en inblick i plantagearbetarnas vardag och gör ett besök i barnens skola. Vårt  mål idag är Nuwara Eliya, landets högst belägna stad beläget i hjärtat av högländerna. Staden grundades av britterna på 1800-talet och kallas ofta för "Little England". Det är en pittoresk, viktoriansk stad omgärdad av teodlingar. Vi börjar med traditionsenligt "high tea" - en lyxigare variant av "afternoon tea", innan vi sedan tar en promenad för att bekanta oss med staden. Incheckning och middag på Grand Hotel.

Dag 4
Vår resa går vidare med tåg genom ett sagolikt vackert landskap, från Nanu Oya till Kandy. Under tiden vi beundrar utsikten njuter vi av en medhavd lunch. Framme i Kandy väntar ett besök i en av de viktigaste platserna inom buddhismen - "Tand-templet" som utgör en del av palatskomplexet. Hit vallfärdar buddhister från hela världen och anledningen är ett litet skrin där det sägs att en tand från Buddha ligger. Varje onsdag tvättas tanden i parfymerat blomvatten som sedan används som heligt vatten. Incheckning och middag på Hotel Suisse.

Dag 5
Vi börjar dagen med ett besök i Peradeniya Botanical Garden som har mer än 4000 olika tropiska växtarter och är känd för sin magnifika samling av orkidéer. Därefter fortsätter vi till ett mycket fint gods från 1800-talet som ligger i Gampola, strax utanför Kandy. Här får vi en kurs i traditionell singalesisk matlagning och resultatet av våra mödor avnjuter vi sedan som lunch. På eftermiddagen och kvällen gör vi en stadsrundtur med tuk-tuk. Kandy grundades på 1300-talet och var huvudstad i kungariket Kandy i slutet av 1500-talet. Trots att staden blev intagen flera gånger av portugiserna och holländarna, lyckades den behålla ett singalesiskt oberoende, ända tills de föll i britternas händer 1815. Den förblev ett religiöst centrum och är idag en helig stad för miljontals troende. Med sin kompakta stadskärna beläget runt en artificiell sjö, omgivet av regnskog, blev den upptagen på Unescos världsarvslista 1988. Vi avslutar dagen med en fantastisk dansföreställning och därefter en middag bestående av den typiska "street food" rätten Kottu, som med fördel avnjuts med en kall öl.

Dag 6
Frukost och utcheckning. Vår resa fortsätter vidare norrut och vårt första besök för dagen blir i en kryddträdgård där vi får en guidad visning och får lära oss mer av de positiva effekterna av kanel, kardemumma, muskot och många fler. Besöket avslutas med en god lunch. Vi åker vidare till Dambulla, en liten stad som mest är känt för sitt "gyllene tempel". Ett imponerande buddhistiskt grottkomplex från 100-talet f.Kr. Här finns över 80 grottor, 5 helgedomar, 4 kloster, 157 statyer, 153 Buddha-statyer m m. På vägen upp till grottorna stöter vi på små söta apor överallt, så håll i era saker! Efter detta intressanta besök checkar vi in på Aliya Resort. Middag på hotellet.
Dag 7
Inte långt från Dambulla tornar sig den mäktiga Lejonklippan upp sig och den är vårt första mål för dagen. Det är en av öns största sevärdheter och har en given plats på Unescos världsarvslista. På toppen byggde Kung Kasyapa ett fort på 400-talet och ingången till fortet var en port med lejonhuvud och fyra lejontassar. Idag finns endast två av tassarna kvar. Upp till toppen leder 1200 trappsteg och halvvägs upp kan vi beundra de lättklädda damerna som målades på bergsväggarna på 500-talet. Från toppen på 380 meter har vi en vidunderlig utsikt som är väl värd alla trappstegen!
Vi fortsätter dagen med en rundtur i byn Hiriwadunna där vi får en intressant inblick i vardagslivet på landsbygden och bjuds på en lunch tillagad på traditionellt vis med lokala råvaror. Därefter återvänder vi till vårt hotell i Dambulla. Middag på hotellet. 

Dag 8
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till den historiska staden Anuradhapura som grundades redan på 800-talet f.Kr. Staden var säte för det första singalesiska kungadömet och var en av de största städerna på ön på 300-talet. Krig mot invaderande sydindier gjorde att staden övergavs och den stod sedan och förföll i nära 800 år innan britterna byggde en ny stad här. Men det finns otaliga ruiner och lämningar kvar från stadens storhetstid. Vi börjar med att besöka berget Mihinthale, som enligt legenden var platsen där buddhismen först introducerades på Sri Lanka. Strax intill berget, innästlat bland träd och vegetation, finner vi lämningar efter ett mer än 2000 år gammalt kloster. Efter lunch (ingår) bekantar vi oss mer med stadens historiska skatter, t ex den gigantiska stupan Ruwanweliseya och Maha Bohdi - det äldsta trädet i världen som planterades för 2250 år sedan! Incheckning och middag på Alakamanda Hotel.

Dag 9
När dagen gryr samlas vi för att ge oss ut på en safari i Wilpattu National Park som är en av landets äldsta och största. Under tre timmar åker vi med kunniga vildmarksguider och med lite tur får vi se leguaner, olika fåglar, apor, krokodiler, leoparder och elefanter! Efter lunch beger vi oss söderut och gör ett stopp på en kokosplantage där vi lär oss mer om kokospalmens betydelse för ön. Besöket avslutas med varsin kokosnöt att släcka törsten med. Framme i badorten Negombo checkar vi in på vårt hotell Suriya Resort, beläget precis vid den fina stranden. Middag på hotellet.

Dag 10
Hela dagen är fri för egna aktiviteter! Negombo var en gång en viktig handelsplats för portugiser och holländare. Idag lockar staden med den välbevarade hemligheten om de näst intill orörda stränderna. Shoppa lokala hantverk i den myllrande stadskärnan, besök någon av de välbevarade kyrkorna eller det holländska fortet från 1672 eller bara sola, bada och koppla av. Valet är ditt.

Dag 11
Även denna dagen är fri för egna upptäcktsfärder. På kvällen möts vi upp för en gemensam avskedsmiddag på stranden och därefter checkar vi ut från våra rum och beger oss till flygplatsen.

Dag 12
Flyget avgår strax efter midnatt och vi somnar skönt i våra flygstolar för att vakna upp i Kastrup (en mellanlandning). Här väntar vår buss som tar oss tillbaka till Sverige efter en oförglömlig och upplevelserik resa till Sri Lanka!

Pris 23 950:-

I resans pris ingår: Bussresa, broavgifter, flygresa t/r Köpenhamn-Colombo i ekonomiklass, 7 nätter i dubbelrum inkl halvpension, 2 nätter i dubbelrum inkl frukost, "street food" middag, avskedsmiddag, matlåda dag2, 7 luncher, tågresa Nanu Oya-Kandy, "high tea", safari, alla inträden, besök och guidningar enligt program, svensktalande lokalguide samt personal från Hagestad Touring under hela resan.

Enkelrumstillägg: 5000:-


Obs! Anmälningsavgiften är 2000 kr/person (del av priset) och betalas 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 60 dagar före avresa. 

Med reservation för pris- och kursändringar samt omkastning i programmet.

Bokning - bokas senast den 30 okt

Ring 0411 - 52 41 75 eller boka här!

OBS! Priset är preliminärt eftersom flyget ej är bokningsbart än.Bra att veta
Pass måste vara giltigt minst 6 mån efter hemkomst.
Vaccin mot Hepatit A behövs, se över grundskydd mot polio, stelkramp och difteri.
Valuta: Lankesisk Rupie
Adapter till eluttag behövs (brittiska uttag)
 

Fler resor