Skottland Runt

med bl a Högländerna, Edinburgh & Islay

9-dagarsresa
Avresa 28/8

Skottland är ett fascinerande och unikt land med sin storslagna, vilda natur, rika kultur och gästvänliga befolkning! Under denna resa besöker vi bland annat Inverness och Högländerna med det berömda whiskyområdet Speyside, den charmiga storstaden Edinburgh och den karga ön Islay. Naturligtvis gör vi stopp på whiskydestillerier och får även uppleva en skotsk afton med mat, musik, dans och underhållning!

Program

Dag 1
Efter uppsamling åker vi vidare över Öresundsbron och stannar för förmiddagskaffe i Danmark, innan vi fortsätter till Rödby. Här tar vi färjan som på ca 45 min tar oss till Puttgarden. Färden går vidare på tyska autobahn och utmed resvägen stannar vi för kaffe och lunch. Vi passerar Hansastäderna Hamburg och Bremen innan vi checkar in för övernattning och middag på Hotel Frisia i Leer.

Dag 2
Frukost och utcheckning. Vi fortsätter färden mot den holländska gränsen och kommer till världens åttonde underverk, Nordsjövallen - den 30 km långa Afsluitsdijkvallen. Genom denna har holländarna inhägnat havsviken och bildat insjön Ijsselmeer och på så vis vunnit ca 6200 km2 landyta. Vi åker vidare till Amsterdam och gör en trevlig kanalrundtur (ingår i resans pris), innan vi på eftermiddagen tar oss fram till färjeterminalen i Ijmuiden. DFDS färjan till Newcastle avgår kl 17.30. Incheckning i våra bekväma utsides 2-bäddshytter, därefter njuter vi av en gemensam middag på färjan.

Dag 3
Frukost ombord. Vi anländer till Newcastle kl 09.00 och följer den gamla romarvägen längs Hadrianus mur som byggdes redan på 100-talet. Muren finns idag på Unescos världsarvslista. Strax norr om Carlisle passerar vi gränsen till Skottland och vi rundar Glasgow, innan vi kommer fram till Ardrishaig. Incheckning och middag på The Grey Gull Hotel.

Dag 4
Idag ägnar vi oss åt Islay! Vi åker med färjan från Kennacraig kl 10.00 och ca 2 timmar senare är vi framme i Port Ellen på Islay. Ön som tillhör ögruppen inre Hebriderna är känd för sin rökiga whisky och karga natur. Vi tar oss vidare till huvudorten Bowmore för lunch på egen hand och gör därefter ett besök på Bowmore Distillery. Rundvisning och provsmakning. Turen går sedan tillbaka mot Port Ellen där vi hittar destillerierna Laphroig, Lagavulin och Ardbeg. Vi gör ett stopp på alla tre för inköp och på ett av dom får vi även en rundvisning och provsmakning. Vid 18-tiden går färjan tillbaka till fastlandet och på kvällen är vi åter på vårt hotell i Ardrishaig. Middag.

Dag 5
Frukost och utcheckning. Vi ska ta oss norrut i Skottland och börjar med ett stopp i den populära turistorten Oban där vi gör ett besök på destilleriet för rundvisning och provsmakning. Färden fortsätter sedan via den gamla fästningen Fort William, längs med de vackra sjöarna Loch Lochry och Loch Ness. Vi stannar vid utställningen om det berömda sjöodjuret och får bilda oss en egen uppfattning om vad som är sant eller myter.... I norra spetsen av Loch Ness ligger Inverness - huvudorten i Högländerna och här checkar vi in på Royal Highland Hotel. Vi avslutar dagen med en god middag på hotellet.

Dag 6
Efter frukost och utcheckning tar vi oss österut till området Speyside, där de allra flesta whiskydestillerier i Skottland finns. Vi gör ett stopp på några av de mest kända för lite inköp, innan vi styr bussen söderut genom den fantastiska naturen i högländerna! Utmed resvägen stannar vi för lunch och kaffe. På vår väg mot Edinburgh får vi uppleva Highland Games i Blairgowrie! En mycket speciell tradition i Skottland då klanerna tävlar i allt från "stock-kastning" och dragkamp till säckpipemusik! Obs! Kan ändras till ett besök på Skottlands minsta destilleri i Pitlochry beroende på att datum för Highland Games ej är fastställt än. Mot kvällen kommer vi fram till Edinburgh och checkar in på centrala Motel One. Middag på en trevlig restaurang ingår.

Dag 7
Vi börjar dagen med en stadsrundtur med lokalguide då vi bland annat får se det pampiga slottet, palatset Holyrood, katedralen St Giles, Grassmarket och mycket mer... Längs huvudgatan The Royal Mile ligger flera gamla hus med spännande historier och på Grassmarket hittar vi ett pärlband med unika, skotska pubar. Resten av dagen är fri för egna strövtåg i denna fantastiska stad! För de som önskar kan vi förboka entré till slottet, till whiskymuseet eller till Mary King´s Close (en gränd från medeltiden som fortfarande finns kvar under staden). På kvällen samlas vi för att gemensamt gå till en restaurang där vi får uppleva en riktig skotsk afton med god mat, musik och underhållning!

Dag 8
Sovmorgon, frukost och utcheckning. Vi lämnar Edinburgh för denna gång och kör längs med kusten via Dunbar mot England och Newcastle. Under dagen stannar vi för lunch, kaffe och fotostopp. DFDS färja avgår kl 17.30 från Newcastle och efter incheckning i våra bekväma utsides 2-bäddshytter, samlas vi för en sista middag tillsammans där vi kan prata om och smälta alla intryck vi fått under resan!

Dag 9
Frukost ombord. Vi ankommer till Amsterdam kl 09.00 och åker vidare norrut, passerar gränsen till Tyskland och kommer fram till Puttgarden på eftermiddagen. Under dagen gör vi lämpliga stopp utmed resvägen för kaffe och lunch. Resan genom Danmark går snabbt och via Öresundsbron är vi åter i Sverige på sena kvällen, efter en oförglömlig resa till underbara Skottland!

Pris 12 795:-

I resans pris ingår: Buss- och båtresor, broavgifter, vägskatter, EU-moms, kanaltur i Amsterdam, 2 nätter i tvåbäddshytt inkl halvpension, 4 nätter i dubbelrum inkl halvpension, 2 nätter i dubbelrum inkl frukost, middag i Edinburgh dag 6, skotsk afton dag 7, båttur Islay t/r, besök, inträden, guidningar och provsmakningar enligt program samt reseledare.

Enkelrumstillägg: 2650:-
Frivilligt avbeställningsskydd: 200:-

Med reservation för kurs- och prisändringar samt omkastning i programmet.

Bokning

Ring 0411 - 52 41 75 eller boka här! 

 


Fler resor